Erään arvosteluhenkisen henkilön murtumiskokemus

Omakohtaista

Kerran erään herätyksen aikana eräs nainen tuli kokoushuoneen eteen, ja pastori kysyi, mitä tämä tarvitsi. Hän sanoi tarvitsevansa rukousta fyysisen sairauden puolesta. Puhuessaan naisen kanssa pastori sanoi: "Sinulla on tuomitseva ja kriittinen henki". Minä seisoin pastorin vieressä hänen lausuessaan nämä sanat, ja silmäni laajenivat hämmästyksestä. Odotin nähdäkseni naisen reaktion. Vaikutti siltä, ettei hän hätkähtänyt. Me kolme rukoilimme ja nainen palasi omalle paikalleen. En voinut aavistaakaan, miten Jumala käytti noita muutamia sanoja saadakseen hänen elämässään aikaan murtuneisuutta.

Näin hän sanoi: "Lähdin tuona iltana kirkosta onnettomampana kuin koskaan. Olin oikeastaan vihainen ja loukkaantunut ajatellessani, mitä minulle oli sanottu. Kriittinen henkeni oli nyt ehdottoman todellinen. Vihdoin Pyhä Henki näytti minulle ylpeyteni ja itsekkyyteni. Rukoilin koko yön. Aloin nähdä itseni Jumalan silmin. Näin, kuinka pahasti särjin Vapahtajan sydäntä ja viivytin Hänen tahtonsa toteutumista elämässäni. Aloin itkeä ja puhdistin elämästäni kaiken itsekeskeisen epäjumalanpalvonnan. Kun näin itseni Jumalan silmin, minua alkoi kirjaimellisesti oksettaa. Olin vihdoin vapaa. Lopulta pystyin näkemään, mitä Jumala teki elämässäni. Jumalan oli saatava elämässäni aikaan murtuneisuutta ja minun oli antauduttava Hänelle, jotta Hän voi valmistaa minua tulevaan palvelutyöhön".

Murtuneisuus antoi minulle kokonaan uuden näkökulman. Minulla oli uusi näkemys Jumalasta, rakastavasta taivaallisesta Isästäni, ja minulla oli uusi näkemys elämästäni. Enne murtumista minulla oli itsekeskeinen, itsevarma ja omahyväinen asenne. Olin sisäisesti onneton, mutta maailman silmissä näytin kaikin tavoin menestyvältä. Ylpeys oli ehdottomasti elämässäni läsnä linnoituksen tavoin. Vasta kun pyysin muita rukoilemaan puolestani, pystyin kokonaan luovuttamaan elämästäni sen osa-alueen Jumalalle. Tuo alue kuitenkin hallitsi kaikkia muitakin alueita. Olen vapaa, halleluja!"

Herätyksen suurin este eivät ole muut ihmiset, jotka eivät suostu nöyrtymään, vaan se, kun me itse kieltäydymme nöyrtymästä ja tunnustamasta, että tarvitsemme Jumalaa. Ette tapaa Jumalaa herätyksessä ennen kuin tapaatte Hänet murtuneisuudessa. (ks. Jes. 57:15; Joh. 12:24-25; Fil. 2:3-4; ja Jaak. 4:8-10.)

Raamatullinen herätysrukous

Herra, sinun kansasi tarvitsee herätystä; herätä meidät uudelleen. Isä, näytä minulle mitä merkitsee erottautua maailmasta ja sen tavoista. Opeta minua todella antautumaan sinulle (Esra 9:1). Näytä minulle milloin viimeksi hämmästyin synnistä, omasta synnistäni, ja seurakuntani synnistä. Opeta minua, Herra, miten [voin] antaa sinun hallita elämääni, aikaani, ajatuksiani, raha-asioitani, perhettäni. Herra, opeta minua tekemään se huomenna jälleen, uudestaan. Haluan murtua; anna katumuksen ja murheen näkyä elämässäni, aivan kuten se näkyi Esran elämässä (jae 3).

Isä, anna minun vapista sinun Sanasi kuullessani. Anna tuomion tulla (jae 4). Vangitse minut kirkkauteesi, aivan kuten teit Esralle. Anna minun tuntea puhtaus - sanojen, ajatusten ja elämäntavan puhtaus. Anna minun vangita jokainen ajatus sinun kirkastamiseksesi. Opeta minua polvistumaan eteesi ja nostamaan käteni kunniaksesi ja oman tyhjyyteni vuoksi edessäsi. Tarvitsen sinua Herra (jakeet 5-6). Näytä minulle syntini. Anna sen olla taakkani. Anna murtuneisuuden ilmetä minussa. Pura ylpeyden, ahneuden ja himon linnakkeet. Pese minut puhtaaksi, Herra. Anna minun nähdä oma nöyryytykseni (jae 6)

Anna taakakseni seurakunnan, sinun morsiamesi tila. Herra, sen tulee olla vailla tahraa ja ryppyä, Herra. Puhdista seurakuntasi. Lähetä herätys seurakuntaasi. Isä, valaise silmäni, jotta voin nähdä sinun tiesi ja olla tarkkanäköinen, jotta sinun seurakuntasi näkisi (jae 8).

Anna meille herätys hinnalla millä hyvänsä, oi Jumala. Älä hylkää meitä vankeudessamme. Minä antaudun sinulle. Murra minut kirkkautesi tähden. Herätä minut ja osoita minulle armoa (jae 9). Herätä meidät, Herra. Jeesuksen nimessä, aamen.

Aito murtuneisuus ei ole tunne tai emootio, vaikka Jumala käyttääkin meidän tunteitamme. Murtuneisuus ei ole pelkästään tietoistakaan, mutta Jumala kyllä käyttää meidän tietoisuuttamme. Murtuneisuus ei merkitse tunnetta siitä, että meitä on haavoitettu, vaikka olemme saattaneet haavoittua. Murtuneisuus on sen jatkuvaa tiedostamista, että tarvitsemme Jumalaa.

Mark D. Partin Airut lehti 4/2016

- Murtuneisuus on herätyksen alku. Se tekee kipeää ja sen on nöyryyttävää, mutta se on ainoa keino.

Roy Hession